woensdag 14 maart 2018

1 april




1 april is weer de dag dat collega's, vrienden, familie, kranten en websites je in de maling proberen te nemen.  Deze gewoonte bestaat al lang. De oudste 1 april grappen dateren uit de zestiende eeuw.
De traditie om 1 april grappen te maken bestaat niet alleen in Nederland. De grap komt op ongeveer dezelfde manier in grote delen van Europa voor en is ook bekend in Amerika, Rusland, Australië en Noord-Afrika.
Op de pagina 1 april van RehobothYurls  vind je informatie, video’s en enkele 1 april grappen. Hieronder zie je enkele voorbeelden.



Lesbrief: 1 aprilgrappen


In de Lesbrief 1 aprilgrappen van Kennisnet wordt gekeken naar 1 april als een cultureel fenomeen dat zich niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen op de wereld voordoet, in elk land op zijn eigen specifieke manier. 

Video: Documentaire van de inname van Den Briel


Op 1 april 1572 werd Brielle [Den Briel] bevrijd van de Spaanse bezetting door de watergeuzen en dit wordt nog elk jaar gevierd. Hier is een documentaire van gemaakt en deze is op YouTube geplaatst. 

Luizenscanner


De Luizenscanner [Individuele scan] is een aprilgrap gemaakt door Harm Hofstede. Het is de bedoeling dat deze luizenscanner het hoofd scant op hoofdluis. Iemand moet zijn hoofd tegen het digibord/touchscreen houden. Daarna wordt de Scan gestart. Na enkele seconden zie je de uitslag. 
Harm heeft ook een Luizenscanner [Groepsscan] gemaakt. 

Informatie: Kinderpleinen


Op de website van Kinderpleinen vind je allerlei informatie over 1 april


Video: Alva verliest zijn bril


"Op 1 april verloor Alva zijn bril". Een uitdrukking die ons bekend in de oren klinkt. Het gaat over de dag waarop de watergeuzen het stadje Den Briel innamen, op 1 april 1572. Een belangrijk moment in de Nederlandse opstand. De video vind je op de website van Schooltv.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten